דילוג לתוכן דילוג לתפריט דילוג לחיפוש תפריט נגישות

משלוח חינם ברכישה מעל 300 ₪ לרוכשים באתר   משלוח חינם ברכישה מעל 300 ₪ לרוכשים באתר

קפריסין- היסטוריה של גידול כרמים

יקב הבוטיק המשפחתי הקטן "מקרונאס" מגיע לדרך היין!

קפריסין- היסטוריה של גידול כרמים

גידול כרמים באי קפריסין לוקח אותנו 6000 שנה אחורה. חוקרים מאמינים שראשוני הגפנים הגיעו לאי קפריסין מאזור מסופוטאמיה וארץ כנען. הזנים הללו לא מוכרים כלל ביבשת אירופה ולכן מוצאים בהם עניין רב חובבי יין ואנשי מדע. מדובר בזנים שהתאקלמו באזורי הגידול שלהם סביב האי וחלקם גם מעולם לא פגשו בסמיכות להם גפנים ממוצא הגפן האירופאית המתורבתת שהתפתחה באירופה ביתר שאת בזכות הרומאים.



 

הרבה אתגרים עמדו בפני הגפנים הללו, אך הן ידועות בין השאר כגפנים שלא סבלו ממחלת הפילוקסרה שפקדה את אירופה. חלק גדול מהן אפילו לא עברו הרכבה והן נטועות עם בית השורשים שלהן לתוך האדמה. ובגלל שאכן מתקשים החוקרים וייננים בעולם להבין אותם עד הסוף- הם מעלים עניין רב כסוג של עדות לגידול גפנים שורשי ומקורי בין מבול של יינות וזנים מתורבתים מסחריים. הביזנטים היו מהראשונים שסחרו ביינות מהאי קפריסין אך רק במאה ה 13 היה זה אזור commandaria שהצליח להוציא יין לבן מתוק שזכה בתחרות חשובה של המלך פיליפ אוגוסטוס מצרפת. בין המאה ה 16 למאה ה 19 תחת שלטון עותומאני מוסלמי ירדה כמות הנטיעות של כרמים חדשים וגם הסחר הוגבל. רק אחרי מלחמת העולם הראשונה תחת שלטון בריטי חזרה התעשייה הקפריסאית לימי הזוהר שלה ומיום עצמאות האי בשנת 1960 ישנה חזרה של עטרה ליושנה באזורי הגידול השונים באי של נטיעות וסחר בין לאומי של יינות קפריסאים מיוחדים. 

 

 

Makarounas Winery

יקב משפחתי קפריסאי מעניין זה הוא אחד השמות החמים של הדור החדש של היקבים והייננים באי הקטן. היקב שוכן בכפר Letymbou כ- 14 ק"מ מזרחית לפאפוס בחוף המערבי של קפריסין. למשפחה נסיון עשיר בגידול כרמים שעוסקים במלאכה כבר 4 דורות. הכפר הוא אזור ידוע בקפריסין עם מסורת של גידול גפנים ליין.

תאודורוס מקארונאס הקים את היקב בשנת 2016 לאחר שסיים את לימודי הייננות וכורמות שלו באוניברסיטת דייוויס קליפורניה. בעזרתם של הורין, קוסטאס ואלני, ושני אחיו דימיטריס וסטליוס.

 

שטח גידול הכרמים של היקב כולל 250 דונם נכון להיום, כאשר כל שנה נוטעת המשפחה חלקה נוספת. הכרמים נטועים בגבהים משתנים של 400-600 מטר מעל פני הים ומושפעים מאקלים ים תיכוני חמים עם כמות גשמים של 620 מ"מ בשנה. בגבעות מסביב מכילות מינראלים של גיבסיט, גיר, קוורץ.

זהו יקב אחוזתי שמשתמש רק בכרמים שבבעלותו לצורך עשיית היין והוא היחיד בקפריסין שיכול להתגאות בכך. גם כיום המשפחה משמשת ספקית ענבים ליקבים אחרים בקפריסין.

הזנים של קפריסין בהחלט מעניינים חובבי יין בישראל ובעולם כולו שכן מדובר בזנים שלא ידועים ביבשת אירופה. זנים עתיקים שחלקם גם לא קיימים במחוזות יין אחרים זולת המקור.

בואו ונכיר את הזנים והיינות של היקב:

 

Aerides (Xynisteri)

ארץ ייצור: קפריסין

סגנון: לבן קל

שנת בציר: 2022

אזור: פאפוס-לטימבו

זן ענבים: xynisteri

תכולה: 750 מ"ל

הבציר מתקיים במספר מועדים שונים בחלקות השונות. האשכולות מופרדם מהשזרה ונמעכים. עוברים 18 שעות של שיקוע קר ולאחר מכן סחיטה עדינה.. התסיסה ספונטאנית בלבד ללא הוספת שמרים מתורבתים אורכת 15 ימים. לאחר התסיסה מועבר היין למיכלים ושוהה על משקעי השמרים למשך 3-6 חודשים. היין עובר ערבוב של המיץ והמשקעים פעמיים בשבוע. החלקות הן אורגניות והגפנים ותיקות בנות 35-40 שנה והן לא עברו הרכבה.

 

Spourtiko

ארץ ייצור: קפריסין

סגנון: לבן קל

 שנת בציר:

אזור: פאפוס-לטימבו-וורנס

זן ענבים: spourtiko

נפח: 750 מ"ל

 

כרם בגבהים שבין 490-550 מטר מעל פני הים עם קרקע חולית, בלייה של גיר ומינראליים של קוורץ וגיבסיט. הכרם בהדלייה בשיטת ה vsp ( vertical shoot position) במפנה מזרח-מערב. גיל הגפנים 15 שנה. הבציר התקיים ב 30 לאוקטובר. כלל סחיטה עדינה של כל האשכולות השלמים ותסיסה ספונטאנית ללא הוספת שמרים מתורבתים. התסיסה ארכה 11 ימים. היין המשיך לשהות על משקעי השמרים ועבר ערבוב פעמיים בשבוע במשך 8 חודשים. הגפנים בכרם לא עברו הרכבה.

 

Vasilissa

ארץ ייצור: קפריסין

סגנון: לבן עשיר

בציר:

אזור: פאפוס-לטימבו

זן ענבים: vasilissa

נפח: 750 מ"ל

 

פירוש השם vasilissa הוא מלכה. זהו זן לבן עשיר. הקרקע חולית עם בלייה של גיר ומינראליים של גיבסיט וחרסית. שיטת ההדליה היא vsp (vertical shot position). הגובה בכרם נע בין 510-550 מטר מעל פני הים.

הגפנים בנות 15 שנה לא עברו הרכבה והכרם מוכר כאורגני. ביקב לא משתמשים בשמרים מתורבתים אלא בתסיסות ספונטאניות. הבציר התקיים ב 29 לספטמבר. האשכולות עברו הפרדה מן השזרה ולאחר מכן עברו השרייה קרה למשך של 36 שעות. לאחר מכן המיץ עבר סחיטה עדינה ותסיסה ספונטאנית. 505 מהמיץ יושן בחביות גדולות בנות 500 ליטר למשך 5 חודשים. היין שהה על משקעי השמרים ועבר ערבוב פעמיים בשבוע. ה 50% הנותרים הותססו במיכלים. היין שהה 5 חודשים על המשקעים ולאחר מכן נוצר הבלנד הסופי עם יישון על המשקעים למשך חודשיים נוספים במיכל.

 

Amphora

ארץ ייצור: קפריסין

סגנון: לבן קל

בציר:

אזור: פאפוס-לטימבו-ויזטסרי

זן ענבים: promara

נפח: 750 מ"ל

 

פרומרה הוא זן עתיק נדיר אפילו בקפריסין עם מעט מאוד כרמים. גיל הגפנים 10 שנים והן לא עברו הרכבה. הגובה בכרמים נע בין 510-550 מטר מעל פני הים. הקרקע מכילה חרסית ובלייה של גיר עם מינראלים של גיבסיט. ההדליה היא בשיטת ה vsp (vertical shoot position) עם מפנה מזרח-מערב. הבציר התקיים ב 15 לספטמבר. הענבים עוברים הפרדה מהשזרה ומעיכה ולאחר מכן שיקוע קר למשך שבוע ימים ומייד לאחר מכן סחיטה עדינה.

תסיסה ספונטאנית התקיימה לאחר מכן ללא הוספה של שמרים מתורבתים והכל בתוך אמפורות בנות 800 ליטר. היישון ארך 5 חודשים בתוך האמפורות והיין שהה על משקעיו ועבר ערבוב פעמיים בשבוע.

 

Minthy

ארץ ייצור: קפריסין

סגנון: יין אדום קלאסי

שנת בציר:

אזור: פאפוס-לטימבו

זן ענבים: lefkada

נפח: 750 מ"ל

 

גיל הגפנים בכרם 33 שנה. הקרקע מורכבת מחרסית, גיר ומינראלים של גיבסיט. גובה ממוצע 450 מטר מעל פני הים.

 הבציר התרחש בתחילת ספטמבר. האשכולות הופרדו מהשזרה ונמעכו. לאחר מכן עברו 3 ימי שיקוע קר. התסיסה הייתה במיכלים וארכה 20 ימים. לאחר התסיסה היין הורכב ושהה על משקעיו למשך 3-5 חודשים ועבר ערבוב פעמיים בשבוע.

 

 

הצטרף למועדון החברים שלנו

וקבל הטבות ומתנות

להצטרפות  >

אנחנו רואים תמיד את חצי הכוס המלאה.

הצטרפו לרשימת הדיוור שלנו ותקבלו מידע על אירועים, סדנאות ומוצרים חדשים באתר ובסניפים

תנאי השימוש באתר
delivery icon
משלוח חינם מעל 300 ₪
איסוף חינם מהסניפים
איסוף חינם מהסניפים