דילוג לתוכן דילוג לתפריט דילוג לחיפוש תפריט נגישות

משלוח חינם ברכישה מעל 300 ₪ לרוכשים באתר   משלוח חינם ברכישה מעל 300 ₪ לרוכשים באתר

ABC - "הכל מלבד שרדונה"

מור דניאל, הסומלייה שלנו

כמעט בכל מדינה על פני כדור הארץ הזן הלבן השולט בכרמים הוא השרדונה, ולעיתים מרגיש שפשוט אי אפשר להתחמק ממנו. לא פלא שחובבי יין רבים מאסו ביינות שרדונה וכמה מהם אף טבעו מונח חדש: 'ABC' (anything but Chardonnay ׳הכל מלבד שרדונה׳) רוצים לדעת עוד? הקליקו

ביקורי עבר רחוק שלי בברי יין ובמסעדות בניו יורק או בלונדון מעלים בי זכרונות של אורחים צעירים המבקשים מנותן השירות כוס שרדונה ולא כוס יין לבן. גם המדפים בסופרמרקט באותם הלוקיישנים דיברו את אותה השפה - הם היו עמוסים במגוון עצום של יינות לבנים שנשלט בידי זן ענבים אחד - שרדונה. כמעט בכל מדינה על פני כדור הארץ הזן הלבן השולט בכרמים הוא השרדונה, ולעיתים מרגיש שפשוט אי אפשר להתחמק ממנו. חשוב לזכור שבקרב צרכני יין רבים בני ימינו ׳שרדונה׳ הוא למעשה שם נרדף ל׳יין לבן יבש׳, אך רבים אינם יודעים שיינות מעטורים באות 'C' (שרדונה) כמעט ולא היו קיימים על המדפים לפני כשלושים שנה. לא פלא שחובבי יין רבים מאסו ביינות שרדונה וכמה מהם אף טבעו מונח חדש: 'ABC' (anything but Chardonnay ׳הכל מלבד שרדונה׳) שהפך שגור בעולם היין. לא אכחיש, אני מעריץ נלהב של זן הענבים הזה ולעולם לא אגיד ׳לא׳ לכוס שרדונה טוב מבורגון, אבל גם אני מצאתי את עצמי מחפש קצת הפסקה מקסמיו הברורים למדי של זן ענבים צרפתי זה. אז אם גם אתם מחפשים כמה חלופות הולמות, אם גם אתם מחפש לגוון לעצמכם את כוס היין הלבן היבש שלכם הרי לכם כמה אופציות שלא תוכלו לסרב להן:

התחליף שלי לשבלי - אסרטיקו יווני  או אולי ׳שבלי בלקני׳

רוצים להכיר את היין היווני שיגרום לכם לעשות יאסו בכל פעם שתפתחו בקבוק? התחליף המושלם לשרדונה משבלי? האסירטיקו המלך של כרמי יוון הוא כפי הנראה הכוכב הבלתי מעורער של יינות יווניים. האזור המרשים ביותר לגידול וייצור יינות מהזן שהוא גם מקום הולדתו של האסירטיקו - האי סנטוריני. יינות הזן מתאפיינים בדרך כלל בקלילות רבה, בטעמי פסיפלורה, אבן צור, בלימוניות, במינרליות מרתקת ובסיומת ארוכה מאוד. אגב, ביוון אפשר למצוא לצד יינות אסירטיקו שלא התיישנו בחביות עץ גם יינות מהזן המבוקבקים תחת Nykteri(“nith-terry”) - יינות שהתיישנו בחביות עץ אלון. יינות אלו מתאפיינים בטעמים של קרם לימון ואננס ובמרקם שמנתי קסום, תחליף נפלאה לאוהבי השרדונה שהתיישן בחביות עץ אלון. ממליץ בחום על יינותיו של אחד היקבים היוונים המתמחים בזן - ארגירוס או באסירטיקו החדש שלנו מיקב אלפא השוכן בדרום יוון.

       

טוקאי יבש מהונגריה! כן, כן, יבש!

עבור רוב האנשים טוקאי הוא השם של היין ההונגרי ההיסטורי המתוק ובעל הגוון הזהוב שנמזג בחצרות מלכים וקיסרים לפני מאות שנים. טוקאי הוא למעשה אזור היין החשוב של הונגריה המורכב מ-28 עיירות המפוזרות לאורך גבעות ומדרונות, בין 2 נהרות - טיסה ובודרוג. האקלים באזור לח ושמשי, תנאים אופטימליים לגידול ענבי וייצור יינות בוטריטיס. במאה ה-18 הכלכלה של האזור שברה שיאים ופיוטר הגדול שליט רוסיה שאהב את יינות האזור עד מאוד הציב סביבו אבטחה צבאית. מבחינתו, יין טוקאי הוא זהב נוזלי הזורם עד לארמון המלכותי בסנט פטרסבורג. בעשורים האחרונים יקבים בטוקאי מייצרים גם יינות יבשים, בעיקר מזן הפורמינט, יינות אלו מתאפיינים במינרליות בחומציות דינמית ובסיומת יבשה ומענגת. נסו את הטוקאי היבש של שאטו פאיוש

  

 

אלבריניו גליסיאני מענג

אלבריניו הוא זן ענבים לבן ועתיק שגדל בספרד ובפורטוגל. לאיבריה הוא הגיע ככל הנראה בידי נזירים שנהגו לנטוע אותה לצד עצי צפצפה  אי שם במהלך המאה ה-12. משמעות השם אלבריניו בלטינית היא ״הלבנבן״, זן שהתפרסם  בארומות המשגעות שלו ובחומציות הגבוהה והמרעננות שהוא מביא אל החיך. קליפתו עבה והוא מביא לעיתים מעט שמנוניות או חמאתיות אל כוס היין. כדאי לכם לנסות את האלבריניו היבש של מרטין קודאס, יין המגיע מהפינה הצפון מערבית של ספרד, מכרמיו של אחד הקואופרטיבים המרתקים בעולם היין שנושא את שמו של גדול המשוררים הגליסיאנים של ימי הביניים. קודאס הלחין וכתב על יופיו של האוקיינוס האטלנטי ועל הנופים עוצרי הנשימה של הכרמים באזור יין קסום זה. לזכות יקב זה נוטים לזקוף את הרנסנס והשימור של זן האלבריניו. ליין צבע לימוני, ארומות של פרי טרופי לבן, תפוח ומלון, גוף מלא, טעמים של פירות הדר עסיסיים וסיומת ארוכה ומתמשכת.

סמיון עם רמז לעץ

לאלו מכם שאוהבים את יינות השרדונה שתססו והתיישנו בחביות עץ, יינות שלעיתים ניתן למצוא בהם רמזים לוניל, מייפל ואגוז. יינות לבנים מבורדו שהכוכב בהם לרוב הוא הסמיון וזן הסוביניון בלאן מגיע לעזרתו כדי להוסיף מעט ארומטיות ולהקליל את המשקה הסופי הם אופציה מושלמת! מקורו של זן ענבים מרתק זה בחבל בורדו שבו נהגו לכנותו "סֶמיון דה סן אמיליון" (על שם אזור סנט-אמיליון) ומכאן נגזר שמו סֶמיון (הגייה/מצלול דומים). אמליץ לכם לנסות את יין הסמיון של הוברט דה בואר, אחת הדמויות הבולטות בבורדו, כורם מאז 1956 והבעלים של שאטו אנגלוס המפורסם (Saint-Emilion Premier Grand Cru Classé A) מסנט אמיליון. בשנת 2016 הוא השיק סדרה פורצת דרך של יינות זניים שמטרתה להעניק ביטוי לכל אחד מהזנים המותרים לגידול בכרמים של בורדו. הסמיון הוא האהוב עליי מסדרה זו. היין הזה תסס והתיישן בחביות מעץ שיטה במשך 11 חודשים, 1/3 מהן חדשות וייצור ממנו כ-6400 בקבוק בלבד 

 

לא אעמיס עליכם המלצות נוספות, אבל ברור לכם שיש עוד המון תחליפים מושלמים לכל מי שמאס בשרדונה או למי שרק רוצה לגוון את כוס היין הלבן שלו. במהלך החודש הבא נקיים כמה טעימות של יינות לבנים בחנויות שלנו שיוקדשו איך לא - להכל מלבד שרדונה. 

הצטרף למועדון החברים שלנו

וקבל הטבות ומתנות

להצטרפות  >

אנחנו רואים תמיד את חצי הכוס המלאה.

הצטרפו לרשימת הדיוור שלנו ותקבלו מידע על אירועים, סדנאות ומוצרים חדשים באתר ובסניפים

תנאי השימוש באתר
delivery icon
משלוח חינם מעל 300 ₪
איסוף חינם מהסניפים
איסוף חינם מהסניפים