דילוג לתוכן דילוג לתפריט דילוג לחיפוש תפריט נגישות

משלוח חינם ברכישה מעל 300 ₪ לרוכשים באתר   משלוח חינם ברכישה מעל 300 ₪ לרוכשים באתר

כל האמת על יינות רוזה

מור דניאל

איזה יין שתו פה פעם? איך מייצרים יין רוזה? ולמה לכל הרוחות הוא וורוד?

האם שאלתם את עצמכם איזה יין שתו פה פעם?

לא לפני עשור או מאה אלא הרבה יותר, אי שם בהיסטוריה הרחוקה מאוד, לפני אלפי שנים. מה הוא היין שקיבלו כשדרכו כאן על אשכולות ענבים בגתות העתיקות, אלה שפזורות גם כאן אצלנו וכמובן שמהוות גם חלק מהנוף באזורים רבים בעולם. איך היין הזה נטעם? מה היה הצבע שלו? התשובה לשאלה האחרונה היא – ורוד! במחקר רווחת הדעה שהיין האדום הראשון היה בעצם יין רוזה שהתקבל מדריכה של ענבים אדומים והשרייה של התירוש שלהם על הקליפות (בהן מרוכז הצבע) ללילה אחד בלבד. כלומר הרוזה שאנחנו שותים כאן היום הוא למעשה יין היסטורי ואנחנו חייבים לתת לו את הכבוד לו הוא ראוי. אז מה עוד חשוב לדעת על היין העתיק הזה? חודש רוזה בדרך היין זה זמן טוב לעצור לרגע ולהרעיף שבחים על היין הורד הזה, כי באמת מגיע לו!

 

איך עושים את זה? הרי אין דרך אחת ויחידה ליצר רוזה! ולא מדובר בסתם יין שהדבר היחיד שמייחד אותו הוא צבעו הוורוד. אז במשפט אחד: רוזה מייצרים מענבים אדומים אותם מעכו והשרו על הקליפות שלהם השרייה קצרה מאוד (בין יממה אחת לשתיים). חלק מהבדלי הטעם בין יינות הרוזה השונים קשורים כמובן לאופן ההכנה שלהם, במילים אחרות לשיטת היצור אותה בחר היינן ליישם, ואלו הם:

  1. השריה (MACERATION) – השיטה הקלאסית. מעיכה והשריה קצרה מאוד של הענבים האדומים והפרדה מהירה של התירוש מהקליפות. משך ההשריה הוא שקובע את עוצמת הצבע של היין הסופי. בדרך כלל היינות המתקבלים משיטה זו יהיו בעלי אופי קל ומרענן ואחוז האלכוהול יהיה נמוך יחסית.
  2. דימום (SAIGNÉE, BLEEDING) – השיטה הכלכלית והרווחת ביותר בעולם כיום (כ-90% מיינות הרוזה מיוצרים בשיטה זו) ועיקרה סילוק של מעט מהתירוש ממיכל התסיסה של הענבים האדומים המיועדים לייצור יין אדום. כך למעשה מגדילים את היחס בין קליפות לבין תירוש במיכל התסיסה ומתקבלים יינות אדומים עשירים בטעם ובצבע. מהתירוש הוורוד שרוקן מהמיכל מתקבל רוזה עשיר בעל אחוז אלכוהול גבוה יחסית. 
  3. סחיטה ישירה (VIN GRIS) – סחיטה ישירה, ללא מעיכה של הענבים האדומים והפרדה מהירה של התירוש מהקליפות. התוצאה היא יינות רוזה עדינים מאוד בעלי גוון ורוד חלש יחסית. בעבר הייתה זו שיטה הייצור העיקרית שיושמה בתעשיית הרוזה הצרפתית משום שהיא הבטיחה יינות מרעננים ונעימים.
  4. ערבוב (BLENDING) – השיטה של השמפניה הוורודה! ערבוב של מעט יין אדום עם יין מבעבע שצבעו לבן. שיטה זו איננה מקובלת בעולם היין למעט אזור שמפיין שבצרפת בו מיוצרות מרבית שמפניות הרוזה בשיטה זו. שמפניה תמיד אוהבת להיות יוצאת דופן!
  5. סינון דרך פחם פעיל – שיטה טכנית מאוד ולא כל כך מקובלת, אם כי אפשרית, במיוחד להצלת יינות בעייתיים. כתוצאה מסינון יין אדום דרך פחם פעיל מתקבלים יינות רוזה בעלי גוון חיוור.

אז אחרי כל המפרט הטכני הזה איך יודעים מה לשתות? איך בוחרים? ועל מה ממליצים? יינות הרוזה הפופולאריים ביותר בעולם ובצדק מגיעים מספרד ומדרום צרפת: האזור הים תיכוני שלה שכולל את פרובאנס, את דרום עמק הרון ואת לנגדוק-רוסיון. 

כשאומרים לי רוזה האזור הראשון שקופץ לי לראש הוא פרובאנס, על נופיה המרהיבים שפרט לחמניות, לבנדר, שרף, רוזמרין, ערער, טימין ועצי זית תמצאו בה גם המון המון כרמים מענביהם מיצרים יין אדום, לבן וכמובן שרוזה המהווה 88% מסך כל יצור היין באזור. היוונים מאסיה הקטנה היו הראשונים לנטוע כרם באזור ולחשוף את הפוטנציאל הטמון בו עם הקמתה של מרסיי, עיר הבירה של המחוז, בשנת 600 לפנה"ס. למעלה מ-36 זני ענבים שונים גדלים באזור הזה, הם עשו את דרכם אל הכרמים בהשפעת תרבויות שונות שישבו בו: הקרלונגים (קרל הגדול), האימפריה הרומית הגדולה, רוזני טולוז, הקטלונים, בית סבוי, רנה מאנז'ו וממלכת סרדניה. מבין זני הענבים הבולטים באזור ניתן למנות את זני הענבים האדומים: הגרנאש, הסירה, המורבד והקריניאן והלבנים המרסאן, הרוסאן והורמנטינו שגדלים בסביבה אקלימית יוצאת מן הכלל: הרבה שמש ומעט גשם, ימים חמימים ולילות קרירים, רוח ים תיכוני חמימה לצד רוח המגיעה מהרי המיסטרל. כמו האקלים גם האדמה באזור מורכבת ומגוונת: אדמות גיר בחלק המערבי של פרובאנס וצפחה, גרניט וולקן בחלקה המזרחי. הפסיפס האדמתי, האקלימי וההיסטורי הם שהופכים את פרובאנס לבית גידול למגוון רחב כל כך של זני ענבים שבחלקם פופולריים ומוכרים בעולם ובחלקם מיוחדים לאזור זה בלבד. פרובנאס מחולקת לתשעה אזורי יינות איכות (AOC) והקוט דה פרובנאס הוא הגדול מבניהם ובו מיוצרים 75% מכלל יינות האיכות של האזור, כרמיו נטועים על גבעות מרהיבות בסמוך לים התיכון והבסיס ליינות הרוזה המופקים מהם הינם זני הגרנאש והסינסאו ולצידם עשוי לככב גם זן הטיבורן המקומי.

ומה אם בא לי רוזה מורכב יותר? כזה שלשתות אותו זה אולי קרוב לחוויית שתייה של יין אדום. התשובה היא היין שאהבו לואי ה-14, מלך צרפת (1715-1643) והסופר אונורה דה בלזק, זה שעומד מאחורי יצירה ספרותית שאתם בטח מכירים, אבא גוריו, הרוזה מטאבל, אזור היין שממוקם בדרום עמק הרון, לא רחוק מפרובאנס, מרחק נסיעה קצרה מאזור השאטונף דו פאפ המפורסם בו תמצאו את טרואר מיוחד במינו שכולל כרמים הנטועים על טרסות אדומות המרוצפות חלוקי נחל ואדמת לס וגיר. גם כאן האקלים כולל מעט משקעים והרבה שמש, אך בשונה מרוזה מפרובאנס יינות הרוזה של האזור מתאפיינים בגוף מלא ובמורכבות בלתי רגילה שמתקבלים כתוצאה מהשרייה ארוכה יחסית של ענבים אדומים ולבנים (9 שני ענבים עיקריים גדלים באזור והגרנאש והסינסאו בדרך כלל שולטים בבלד) על הקליפות.

קבצנו עבורכם רשימה של יינות רוזה שינעימו ויצננו אתכם בחודשי הקיץ החמימים עם המזגן ואולי גם בלעדיו:

דומיין אוט רוזה פרובאנס​, צרפת

יין רוזה פירותי ומהנה עם נגיעות אפרסק והדרים. לצפייה ביין >>

 

מאס דה לה סורס רוזה פרובאנס​​, צרפת

רוזה פרובנסאלי קלאסי וכשר מהמרתף של אחד מהשאטואים המובילים באזור - שאטו דה לומראד, שופע פרי, מרענן ומענג. לצפייה ביין >>


 

רוזה, א-מאנו, פוליה, איטליה


רוזה שופע טעמי פרי בשל, רענן וארומטי שמגיע מאזור פוליה שבדרום איטליה. א-מאנו הוא יקב שמאמין בעבודה ידנית (משמעות שמו), תמורה נפלאה למחיר! לצפייה ביין >

 

 

קווה מארי כריסטין רוזה, שאטו דה לומראד, קוט דה פרובאנס, צרפת


רוזה פרובאנסלי קלאסי, בעל צבע ורוד עדין, ארומטיות נפלאה, אלגנטי, מאוזן ומהנה להפליא, קיבל 91 מרוברט פרקר! צורת הבקבוקים בהשראת זרם האומנות המפורסם, האר-נובו! לצפייה ביין >

 

 

סטודיו, שאטו מירבאל, קוט דה פובאנס, צרפת

הרוזה החדש של שאטו מיראבל מפרובאנס! טרם נרכש השאטו על-ידי הזוג הנוצץ, אנג׳לינה ג׳ולי ובראד פיט, שימש הוא אולפן הקלטות בו הקליטו בין השאר פינק פלויד ומוזיקאים נוספים ומכאן נגזר שם היין - סטודיו. הרוזה שלפניכם מיוצר מענבי חלקות כרם שמוקפות בעצי זית ובאורנים אי שם בריביירה הצרפתית. גוון ורדרד, פירותי, רענן והכי ים תיכוני שיש! לצפייה ביין >

 

 

וייט זינפנדל, וודברידג׳, מונדבי, לודי, קליפורניה, ארה״ב

הוייט זינפנדל נחשב לאחד מסמליה של תעשיית היין האמריקאית. יין סמוק זה שווק לראשונה בשנת 1975 על-ידי יקב סאטר הום, כתוצר של תסיסה ענבי זינפנדל שנעצרה באמצע - לא כל הסוכר תסס וצבעו של היין היה ורוד. הוחלט לנסות ולשחררו אל המדפים, התגובות של השותפים היו נלהבות והשאר היסטוריה! לצפייה ביין >

 

 

קווה רוזה ברוט, פאוסטינו, ריוחה, ספרד

מבעבע רוזה זה יוצר בשיטה המסורתית, לאחר תסיסה אלכוהולית במיכלי נירוסטה הועבר היין לתסיסה שנייה בבקבוק עם תערובת הליקר דה טירז׳ המפורסמת במשך כעשרים ושישה חודשים! יבש, עשיר, פירותי ומרענן! לצפייה ביין >

 

 

קוט בורגניון רוזה, לואי ז׳אדון בורגון, צרפת

קוט בורגניון הוא אפלסיון חדש בבורגון, שמאפשר ליצרני החבל לבקבק בלנדים. ענבי הגאמה נואר שנבצרו עבור יין זה הגיעו מגפנים בצפון ובדרום בורגון, יחדיו הם מייצגים רוזה יבש, רענן, עדין ופירותי! לצפייה ביין >

 

 

גרי דה מרסלאן, רקנאטי, גליל עליון, ישראל

אחד מיינות הרוזה המובלים של תעשיית היין הישראלית! היין יוצר ״מדימום״ של ענבי מרסלאן לאחר מעיכה עדינה מאוד שלהם. פרחוני, עשיר בטעמי פרי וברעננות!! לצפייה ביין >

 

אז אחרי שקיבלתם קורס מזורז ביינות רוזה וגם כמה המלצות חמות (אך קרירות וצוננות בטעם) הגיע הזמן לבקר בחנויות או באתר ולקנות, כי אולי עכשיו למצוא את הורד המושלם עבורכם תהיה משימה קלה יותר.
למבצעים על יינות רוזה לחצו >>

הצטרף למועדון החברים שלנו

וקבל הטבות ומתנות

להצטרפות  >

אנחנו רואים תמיד את חצי הכוס המלאה.

הצטרפו לרשימת הדיוור שלנו ותקבלו מידע על אירועים, סדנאות ומוצרים חדשים באתר ובסניפים

תנאי השימוש באתר
delivery icon
משלוח חינם מעל 300 ₪
איסוף חינם מהסניפים
איסוף חינם מהסניפים